Co je bezplenková komunikační metoda

Bezplenková komunikační metoda se využívá na celém světě. Zakládá se na tom, že potřeby vyměšovat jsou si novorozenci vědomi od narození a umí komunikovat. Rodiče pak musí signály rozpoznat.

Pokud se naučíte signál rozpoznat a dáte miminko vymočit nebo vykonat potřebu v poloze klubíčka mimo plenku, zbavíte se nutnosti používání plenek. Většina rodičů využívá jako pojistku jednorázové nebo látkové pleny.

Bezplenková komunikační metoda

Výhodou bezplenkové komunikační metody je prohlubující se komunikace a důvěra v projevy dítěte. Dítě stráví minimum času ve znečištěné pleně a uleví se mu od kojenecké koliky. V klubíčku se miminku snáze vylučuje a odejdou plyny. Je také o dost nižší spotřeba plen. Rodiče mají přehled o četnosti, množství a stavu moči a stolice. Vyžaduje ale i značné množství času a trpělivosti.

Jak začít

Novorozenci dávají svoji potřebu vylučovat najevo různými způsoby a dokážou svěrače vědomě uvolnit. Nejsou ale schopni potřebu vylučovat zadržet, což se naučí později. S bezplenkovou komunikační metodou se začíná hned od narození, ale lze začít i později. Pokud na projevy dítěte nereagujete, postupně potřebu vylučovat přestane dávat najevo, obvykle po 4. měsíci. Pokud na signály reagujete, zvýrazňují se a dítě je časem schopno od prvních signálů potřeby vylučovat až do uvolnění svěračů vydržet postupně až několik minut. Metodu lze zavést i částečně, tedy jedním z rodičů nebo jen doma.

Signály dítěte

Signály dítěte jsou různě silné a nápadné a s věkem se mění. Jde o upřený nebo nepřítomný pohled, zklidnění, grimasy, vrtění, zvuky a specifický pláč. Určité znaky lze dítěti ukazovat od 6. až 8. měsíce. Dítě se je naučí a začne používat, často mnohem dříve, než začne mluvit. Kojenci obvykle nejvíc močí ráno a dopoledne, po jídle nebo při kojení. Novorozenci močí i více než 20x za den, půlroční dítě tak po hodině a déle. Výjimečně děti vylučují v hlubokém spánku.

Jak držet dítě

Sundejte plenku a podržte dítě nad vhodnou nádobou v klubíčku. U malých dětí jistěte hlavu prsy nebo v prohlubni mezi paží a hrudníkem. Fyziologicky vhodná poloha mu pomůže vykonat potřebu. Dejte dítěti signál, že může začít vylučovat a uvolnit svěrače specifickým zvukem. Časem dítě vydrží počkat do zaznění signálu.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat